PCOS, wat is dat nu eigenlijk?
PCOS, oftewel Polycysteus Ovarium Syndroom is een syndroom en geen ziekte, het komt voor bij 5 tot 7 procent van de vrouwen. Het betekent dat er meerdere vochtblaasjes (cysten) in een of beide eierstokken aanwezig zijn.
Vaak groeien en rijpen deze eiblaasjes niet goed door. Voor de wetenschap is het nog steeds onduidelijk hoe de vochtblaasjes precies ontstaan, er kan sprake zijn van een erfelijke aanleg, overgewicht (80%), insulineresistentie, duidelijk is wel dat er sprake is van een disbalans in de hormonen.
Het gevolg hiervan is dat de eisprong vaak uitblijft en de cyclus onregelmatig wordt.
Om de diagnose PCOS te krijgen moet je ten minste 2 of meer symptomen hebben.
De gevolgen van PCOS
PCOS leidt tot een verminderde vruchtbaarheid, simpelweg omdat er geen of minder eisprongen plaats vinden. Daarbij wordt het ook een hele zoektocht naar het moment waarop je dan daadwerkelijk wel een eisprong hebt. Vaak komen vrouwen er pas achter na jaren lang pilgebruik, een ontrekkingsbloeding is natuurlijk geen “gewone” menstruatie, er vindt immers geen eisprong plaats.
Niet alle vrouwen hebben last van acné of overbeharing, je kunt het dus helemaal niet in de gaten hebben.
Wist je trouwens ook dat PCOS op lange termijn ook andere nare gevolgen kan hebben? Recent onderzoek heeft uitgewezen dat het kan bijdragen aan hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, diabetis-2 en zelfs op een verhoogde kans op baarmoederslijmvlieskanker?
Aan al deze nare dingen wil je natuurlijk helemaal niet denken!
Wat kun je doen na de diagnose PCOS?
Gelukkig zijn er allerlei methoden om de hormonen in balans te krijgen. Helaas worden er vaak synthetische hormonen voorgesteld, dat hoeft in veel gevallen echt niet!
Je kunt zelf veel doen met voeding en beweging, maar bedenk ook eens hoe stressvol je leven is, of hoe je überhaupt met stress omgaat? Kun je ergens op de dag een rustmomentje pakken, of ren je altijd maar door?
Je hoeft niet gelijk te denken dat je ineens alles anders hoeft te doen, kijk wat er voor jou past. Samen met de gynaecoloog kun je bespreken wat in jouw situatie haalbaar is.
Tips voor voeding bij PCOS.
Wat je kunt proberen, maar gelijk ook erg moeilijk is, is het weglaten van suiker (ook de toegevoegde suikers). Met kleine stapjes maak je al een groot verschil!
Het eten van voldoende (vette) vis, voldoende eiwitten, noten, zaden, peulvruchten, gezonde vetten zoals olijfolie en kokosolie en niet te veel koolhydraten dragen enorm bij wanneer je PCOS aan wilt pakken.
Heb je te veel aan gewicht, dan helpt het zeker om proberen wat gewicht kwijt te raken! Een half uurtje voor je ontbijt bewegen doet al wonderen, ga lekker een wandeling maken in de natuur (meteen goed voor de aanvulling van vit D3). Het zorgt er namelijk voor dat je stofwisseling verhoogd wordt en dat effect blijft nog uren daarna. Krachttraining blijkt het meest effectief in de strijd tegen overgewicht, maar doe vooral iets dat je leuk vindt, zo kun je het ook volhouden.
Acupunctuur en PCOS
In de Chinese geneeswijze wordt er weer heel anders naar PCOS gekeken, namelijk dat er een te veel aan vocht is in het lichaam vooral in de onderbuik en met name in de baarmoeder en de eierstokken. Je kunt je voorstellen dat damp en slijm de normale processen verstoren. Je kunt bijvoorbeeld ook meer last hebben van afscheiding of zelfs regelmatig een schimmelinfectie hebben.
Het behandelplan bij PCOS ziet er als volgende uit:
Wanneer je zelf met je voeding en leefstijl aan de slag gaat en het combineert met acupunctuur en eventueel kruiden, verhoog je de kans op een normale cyclus in grote mate. We gaan samen jouw cyclus volgen en kijken naar jou als totaal.
Je kunt contact met me opnemen, door het onderstaande formulier in te vullen, maar je mag natuurlijk ook altijd bellen of een whatsapp sturen, dan kijken we samen naar de mogelijkheden.
CONTACT