Menstruatiecyclus

Klachten tijdens je menstruatiecyclus? Zo herstel je de balans!

In mijn praktijk help ik veel vrouwen met klachten tijdens hun cyclus. Denk daarbij aan, pijnlijke krampen voor of tijdens de menstruatie, een kort lontje, meer emotioneel rondom de menstruatie, hoofdpijn, heftig bloedverlies of een onregelmatige cyclus.

Vaak komen er ook nog veel onderwerpen ter sprake tijdens ons gesprek zoals het voelen van de eisprong, spotting vanaf de eisprong, stolsels bij het menstruatiebloed of soms juist heel weinig bloedverlies. Bij sommige van deze dingen denk je misschien, ach, het hoort er bij of naja, lekker handig, weinig bloedverlies, maar ze kunnen allemaal wijzen op een disbalans.

Neem je klachten altijd serieus, het hoort er niet bij! Het kan echt anders!

Maar wat is nu eigenlijk een normale cyclus?

Wat is normaal? Om te beginnen is iedereen anders, maar er zijn toch wel wat richtlijnen die je aan kunt houden voor het gemiddelde:

  • Een cyclus duurt tussen de 26 en 30 dagen
  • Een goede menstruatie duurt tussen de 3 en 7 dagen.
  • Per cyclus verlies je ongeveer 60ml bloed. Een normale tampon of maandverband kan 4 ml bloed opvangen, een grote tampon 8 ml. Maxi maandverband gemiddeld 10 ml.
  • Het bloed is gelijk helderrood van kleur en wordt gedurende de dagen donkerder, tijdens de eerste 2 à 3 dagen is het bloedverlies het meest.

Hoe werkt acupunctuur?

Met acupunctuur werken we met QI (energie), Acupunctuurpunten zijn kleine knooppunten in een groot netwerk waar veel informatie in en uit gaat, met een naald kunnen we de energie een bepaalde kant opsturen, waardoor we bijvoorbeeld ook een blokkade (die meestal de pijn veroorzaakt) kunnen oplossen. Het mooie is dat je lichaam aangezet wordt om zelf aan je slag te gaan. Als acupuncturist kun je alleen maar seintjes geven aan jouw lichaam om in actie te komen.

Wat kan acupunctuur doen bij menstruatieklachten?

Een behandeling met acupunctuur, kruiden en bijvoorbeeld moxa kan veel doen bij klachten rondom je cyclus.

Maar ook bij PCOS, endometriose en PMS klachten.

De balans tussen het Yin en Yang en alle vloeistoffen in je lichaam is heel belangrijk. Er is beweging door het Yang nodig voor je eisprong en het bloed wat dan weer Yin is. Als er balans is in je systeem, dan zal je menstruatie minder pijnlijk zijn en je cyclus mooi regelmatig zijn Acupunctuur, moxa en sommige kruiden, maar ook voeding kunnen je lichaam verwarmen en daarmee de stagnatie oplossen en het bloed bewegen.

Vaak staan jouw klachten rondom de menstruatie niet op zichzelf, maar heb je bijvoorbeeld ook altijd koude handen en voeten, of heb je last van haaruitval. Wanneer je naar de acupuncturist gaat, heb je kans dat al dit soort klachten ook verdwijnen, kom maar op met die glanzende haren!

Kinderwens en cyclus.

Wanneer je een kinderwens hebt is het heel belangrijk om te snappen hoe je cyclus werkt. Een klachtenvrije cyclus verhoogt de kans op een probleemloze zwangerschap.

Wat kun je zelf doen?

Gelukkig kun je ook zelf van alles doen! Soms zijn het zelfs hele kleine dingen waarvan je niet eens het besef hebt dat ze invloed kunnen hebben op je cyclus.

Dat stress een grote invloed heeft op veel dingen dat weten we helaas allemaal, zorg goed voor jezelf en maak tijd om ook te ontspannen wanneer je hard werkt, ga lekker wandelen in de pauze, doe aan Yin Yoga, neem een warm bad met een lekker olie of doe een castor pakking.

De cyclus bestaat uit 4 fases:

Winter>> menstruatie

Lente>>voor de ovulatie

Zomer>> ovulatie

Herfst>> voor de menstruatie.

Week 1: winter>>menstruatie

  • Een warme kruik op je buik helpt om de krampen te verminderen, warmte geeft beweging en lost daarmee de stagnatie op.
  • Wanneer je vaak buik- of rugpijn hebt is het minder verstandig om veel op blote voeten te lopen, de kou kan via je voeten je lichaam in trekken, van koude kun je klachten krijgen.
  • Groene smoothies, heerlijk, maar liever niet te vroeg op de ochtend. Probeer zoveel mogelijk warm te ontbijten, de kou geeft stagnatie en dat kun je niet gebruiken tijdens je menstruatie.
  • Eet voldoende vezels en kijk eens naar de werking van Omega-3. Ook heeft een Iranese studie uitgewezen dat het gebruik van Vit E, 3 dagen voor, tot de eerste 3 dagen van je menstruatie, de krampen kan verminderen.
  • Magnesium heeft een ontkrampende werking, je kunt je huid insmeren met een olie.

Week 2: Lente>> voor de menstruatie.

Je menstruatie is gestopt en het is de tijd van groei, net als in de lente waarin alles tot bloei komt. Het is belangrijk om in deze fase jezelf ook goed te voeden, zodat je de bloedreserve weer kunt aanvullen.

Eet bijvoorbeeld eens lekkere bietjes en eiwitrijke peulvruchten. Ook een bottenboullion, het liefst van een biologische kip, kan helpen bij het opbouwen van je bloed.

Week 3: Zomer>>ovulatie

Je voelt je op je best, plan een date night met je partner, doe dingen waar je blij van wordt! Wist je trouwens dat bij de meeste vrouwen zit de eisprong tussen de 12-19 dagen zit, het varieert, laat je dus niet helemaal leiden door de (o zo handige) appjes. Aan het eind van de zomer begint misschien al de behoefte je iets meer terug te trekken, geef hier ook ruimte aan.

Week4: Herfst>> voor de menstruatie

In deze fase heb je vaak wat minder energie, zorg dat je niet zoveel moet van jezelf. Neem tijd voor een extra Yin Yoga moment. Veel vrouwen hebben last van meer emotionele buien of een kort lontje, als de klachten heftig zijn kun je spreken van PMS of PMDD.

De herfst is ook de tijd van loslaten, kijk maar naar de blaadjes aan de bomen, neem ook eens tijd voor jezelf om te bedenken wat jou niet meer dient, waar je eigenlijk wel klaar mee bent.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Menstruatiecyclus

schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Wil jij op de hoogte blijven van alles wat  TCG kan doen voor jou als vrouw, schrijf je dan in en blijf op de hoogte van allerlei leuke weetjes!

SCHRIJF ME IN

waarmee kan ik je helpen?

Je kunt contact met me opnemen, door het onderstaande formulier in te vullen, maar je mag natuurlijk ook altijd bellen of een whatsapp sturen, dan kijken we samen naar de mogelijkheden.

CONTACT

sluit

Ik ben Wendy Booman

Acupuncturist, gespecialiseerd in vrouwen

tarieven