In mijn praktijk help ik veel vrouwen met klachten tijdens hun cyclus. Denk daarbij aan, pijnlijke krampen voor of tijdens de menstruatie, een kort lontje, meer emotioneel rondom de menstruatie, hoofdpijn, heftig bloedverlies of een onregelmatige cyclus.
Vaak komen er ook nog veel onderwerpen ter sprake tijdens ons gesprek zoals het voelen van de eisprong, spotting vanaf de eisprong, stolsels bij het menstruatiebloed of soms juist heel weinig bloedverlies. Bij sommige van deze dingen denk je misschien, ach, het hoort er bij of naja, lekker handig, weinig bloedverlies, maar ze kunnen allemaal wijzen op een disbalans.
Neem je klachten altijd serieus, het hoort er niet bij! Het kan echt anders!
Maar wat is nu eigenlijk een normale cyclus?
Wat is normaal? Om te beginnen is iedereen anders, maar er zijn toch wel wat richtlijnen die je aan kunt houden voor het gemiddelde:
Hoe werkt acupunctuur?
Met acupunctuur werken we met QI (energie), Acupunctuurpunten zijn kleine knooppunten in een groot netwerk waar veel informatie in en uit gaat, met een naald kunnen we de energie een bepaalde kant opsturen, waardoor we bijvoorbeeld ook een blokkade (die meestal de pijn veroorzaakt) kunnen oplossen. Het mooie is dat je lichaam aangezet wordt om zelf aan je slag te gaan. Als acupuncturist kun je alleen maar seintjes geven aan jouw lichaam om in actie te komen.
Wat kan acupunctuur doen bij menstruatieklachten?
Een behandeling met acupunctuur, kruiden en bijvoorbeeld moxa kan veel doen bij klachten rondom je cyclus.
Maar ook bij PCOS, endometriose en PMS klachten.
De balans tussen het Yin en Yang en alle vloeistoffen in je lichaam is heel belangrijk. Er is beweging door het Yang nodig voor je eisprong en het bloed wat dan weer Yin is. Als er balans is in je systeem, dan zal je menstruatie minder pijnlijk zijn en je cyclus mooi regelmatig zijn Acupunctuur, moxa en sommige kruiden, maar ook voeding kunnen je lichaam verwarmen en daarmee de stagnatie oplossen en het bloed bewegen.
Vaak staan jouw klachten rondom de menstruatie niet op zichzelf, maar heb je bijvoorbeeld ook altijd koude handen en voeten, of heb je last van haaruitval. Wanneer je naar de acupuncturist gaat, heb je kans dat al dit soort klachten ook verdwijnen, kom maar op met die glanzende haren!
Kinderwens en cyclus.
Wanneer je een kinderwens hebt is het heel belangrijk om te snappen hoe je cyclus werkt. Een klachtenvrije cyclus verhoogt de kans op een probleemloze zwangerschap.
Wat kun je zelf doen?
Gelukkig kun je ook zelf van alles doen! Soms zijn het zelfs hele kleine dingen waarvan je niet eens het besef hebt dat ze invloed kunnen hebben op je cyclus.
Dat stress een grote invloed heeft op veel dingen dat weten we helaas allemaal, zorg goed voor jezelf en maak tijd om ook te ontspannen wanneer je hard werkt, ga lekker wandelen in de pauze, doe aan Yin Yoga, neem een warm bad met een lekker olie of doe een castor pakking.
De cyclus bestaat uit 4 fases:
Winter>> menstruatie
Lente>>voor de ovulatie
Zomer>> ovulatie
Herfst>> voor de menstruatie.
Week 1: winter>>menstruatie
Week 2: Lente>> voor de menstruatie.
Je menstruatie is gestopt en het is de tijd van groei, net als in de lente waarin alles tot bloei komt. Het is belangrijk om in deze fase jezelf ook goed te voeden, zodat je de bloedreserve weer kunt aanvullen.
Eet bijvoorbeeld eens lekkere bietjes en eiwitrijke peulvruchten. Ook een bottenboullion, het liefst van een biologische kip, kan helpen bij het opbouwen van je bloed.
Week 3: Zomer>>ovulatie
Je voelt je op je best, plan een date night met je partner, doe dingen waar je blij van wordt! Wist je trouwens dat bij de meeste vrouwen zit de eisprong tussen de 12-19 dagen zit, het varieert, laat je dus niet helemaal leiden door de (o zo handige) appjes. Aan het eind van de zomer begint misschien al de behoefte je iets meer terug te trekken, geef hier ook ruimte aan.
Week4: Herfst>> voor de menstruatie
In deze fase heb je vaak wat minder energie, zorg dat je niet zoveel moet van jezelf. Neem tijd voor een extra Yin Yoga moment. Veel vrouwen hebben last van meer emotionele buien of een kort lontje, als de klachten heftig zijn kun je spreken van PMS of PMDD.
De herfst is ook de tijd van loslaten, kijk maar naar de blaadjes aan de bomen, neem ook eens tijd voor jezelf om te bedenken wat jou niet meer dient, waar je eigenlijk wel klaar mee bent.
Je kunt contact met me opnemen, door het onderstaande formulier in te vullen, maar je mag natuurlijk ook altijd bellen of een whatsapp sturen, dan kijken we samen naar de mogelijkheden.
CONTACT